Aandelen kopen, wel of niet doen?

Beleggen in aandelen, steeds vaker maken mensen deze keuze. Waarom? Om zoiets te doen met hun geld. Een aantal jaar geleden werd geld vaak nog op de bank gezet en kreeg iemand daar een (aanzienlijk) rentepercentage over. Tegenwoordig is de rente echter zo laag dat je bijna nog geld toe moet betalen als geld op een spaarrekening terecht komt. In plaats daarvan kiezen mensen dus voor beleggen om zo nog wat rendement eruit te halen. Een manier om dat te doen is door te beleggen in aandelen. Benieuwd wat aandelen nu precies zijn en of beleggen nu wel een goed idee is of toch niet? Je leest het hier.

Een stukje van een bedrijf

Aandelen zijn eigenlijk niet anders dan een stukje van een bedrijf of een onderneming. Wanneer je aandelen koopt koop je eigenlijk een stukje van een bedrijf op. Bedrijven “verkopen” stukjes van hun bedrijf om zo geld binnen te halen. Geld dat ze kunnen gebruiken om bijvoorbeeld te groeien. Deze aandelen kunnen verschillende percentages zijn. Zo zijn er aandelen van 5 procent maar ook van 25 procent of zelfs 50 procent. Wanneer jij 5 procent aan aandelen hebt binnen een bedrijf telt jouw stem als het ware voor 5 procent mee. Jij bent over 5 procent van het bedrijf aandeelhouder. Waarschijnlijk zijn er nog meer aandeelhouders in het spel en met al deze aandeelhouders kan jij beslissingen maken. Hoe groter je aandeel, des te meer zeggenschap je hebt binnen een bedrijf. Benieuwd bij wat soort bedrijven dit kan? Je kan bijvoorbeeld via ons aandelen Airbnb kopen of van Bol.com of van Nike. Uiteraard zijn er ook een tal van kleinere bedrijven die aandelen verkopen.

Geld verdienen

Maar waarom zou je nou echt willen beleggen? In het einde gaat het natuurlijk om geld verdienen. Als aandeelhouder deel je ook mee in de winst. Je gaat er natuurlijk vanuit dat je belegt in aandelen van een bedrijf dat in de toekomst gaat groeien. Wanneer een bedrijf groeit maakt hij onder andere meer omzet en dus ook meer winst. Deze winst wordt verdeeld over de aandeelhouders en dat wordt ook wel dividend genoemd. Door te beleggen in aandelen gebruiken je dus eigenlijk jouw geld om, als het goed is, in de toekomst nog meer geld te verdienen zonder dat verder iets voor te doen. Het enige wat je doet is investeren in een bedrijf. Aandeelhouders die een aantal jaar geleden bijvoorbeeld aandelen hebben gekocht bij Amazon zullen dit jaar een behoorlijk leuk gedeelte van de winst krijgen. Uiteraard kan het ook zomaar zijn dat je juist geld verliest omdat het met een bedrijf niet goed gaat. Ook dat hoort bij beleggen en dat is het risico wat het met zich mee brengt.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*