Vakantiewoning renoveren; zelf doen of laten doen?

lenen voor renovatie

Een tweede huis

Een vakantiewoning als tweede huis. Wie droomt daar nou niet van, een leuk oud huisje met wat gebreken? Maar gaat u uw vakantiewoning zelf renoveren, of laat u het doen? En is het wel zo eenvoudig om te doen? En ook niet onbelangrijk: hoe financiert u het allemaal? Gaat u lenen voor renovatie? In dit artikel proberen wij de antwoorden te geven.

lenen voor renovatie

Renoveren

Een huis renoveren is niet eenvoudig. Er zijn een aantal dingen waar u vantevoren goed over na moet denken:

  • Of u handig genoeg bent om dit zelf te doen. Over het algemeen is zelf klussen een flinke kostenbesparing. Maar als u zelf minder handig bent, kan het goedkoper zijn om vakkrachten in te huren. Is uw paleisje niet om de hoek, dan kan de reistijd parten spelen en is het ook handiger om het te laten doen.
  • Staat uw recreatiewoning niet in Nederland? Hou dan rekening dat een professional inhuren in het buitenland anders is dan hier bij ons. De werktijden en mentaliteit kunnen soms flink verschillen en dat kan tot ergernis leiden. Ook spreekt niet elke bouwvakker Engels, waardoor communicatie soms lastig kan zijn.

De financiering

Er zijn verschillende manieren om uw droom van een tweede huis te financieren.

U kunt geld lenen voor de renovatie. Dit kan met:

  • Een tweede hypotheek. U kunt een tweede hypotheek op uw huis afsluiten. De rente van de hypotheek is lager dan bij de persoonlijke lening. Maar u moet wel rekenen op kosten zoals voor taxatie en de notaris.
  • Een persoonlijke lening. Deze lening heeft een vaste looptijd en een vaste rente. U weet dus precies hoe lang de lening loopt en wanneer deze moet zijn afgelost. Het vervroegd aflossen is vaak gratis, maar het bedrag wat is afgelost kan niet meer opgenomen worden.
  • Een doorlopend krediet. Hier is de rente variabel. Het bedrag kan dus stijgen en dalen tijdens de looptijd. Aflossen is altijd boetevrij en het afgeloste bedrag kan weer opgenomen worden. Eigenlijk leent u alleen het bedrag wat u nodig heeft.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*