Wat is een incasso precies?

Het woord incasso heb je vast al vaak voorbij zien komen. Het woord incasso hoeft niet per se een negatieve lading met zich mee te brengen, al denk je dat misschien wel wanneer je het woord ziet. Incasso is namelijk ook een algemene term. Wat houdt incasso dan precies in? Je leest het in dit artikel.

Wat is een incasso?

Een incasso wil zeggen dat je toestemming geeft aan iemand om geld van je bankrekening af te halen. Dit wordt ook wel een machtiging genoemd. Zo zorg je er als bedrijf voor dat je je geld op tijd binnen hebt. Er zijn verschillende soorten incasso’s. Zo is er een eenmalige incasso, waarbij er eenmalig geld van de rekening van de klant afgeschreven mag worden. Ook zijn er daarnaast betalingen die regelmatig terugkomen. Dit kun je doen door middel van een automatische incasso. Er wordt daarbij op regelmatige basis geld afgeschreven, bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks. 

Geld vorderen

Is er iemand die een rekening weigert te betalen? Ook dit heeft te maken met een incasso. Je kunt hiervoor als bedrijf een incassobureau inschakelen. Vaak wordt er daarbij gekozen voor een incassobureau no cure no pay. Dit is bijvoorbeeld het geval bij https://www.credifin-nederland.nl/. Sta je op het punt een incassobureau in te schakelen, neem dan ook zeker eens een kijkje bij dit bureau. 

Zelf achter de wanbetaler aan gaan 

Uiteraard hoef je niet per se een incassobureau in te schakelen; het is ook mogelijk om zelf achter een incasso aan te gaan. Betaalt de klant niet op tijd? Stuur dan een betalingsherinnering. Als de openstaande rekening daardoor alsnog niet wordt betaald, mag je als ondernemer incassokosten rekenen. Uiteindelijk kan de wanbetaler zelfs te maken krijgen met de rechter en in het uiterste geval met een deurwaarder, waarbij er beslag kan worden gelegd op bezittingen en inkomsten.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*